Rondleidingen

Het Hembrug Museum is een echt “mensen” museum. De collectie heeft (nog) betrekkelijke historische waarde, maar vormt wel het waardevolle decor voor het “living theatre” van de oud-medewerkers. Op karakteristieke wijze, anekdotisch en met relativerende humor, vol technisch interessante en pijnlijke wetenswaardigheden, laten DE HEMBOYS, de oud-medewerkers, het verhaal van HEMbrug, de opmerkelijke collectie en de bedrijfscultuur van de voormalige Artillerie Inrichtingen, Eurometaal, Machinefabriek Hembrug en Defensie tot leven komen.

Museumrondleidingen:

collectie1-150x150 collectie2-150x150 collectie3-150x150 collectie4-150x150
Rondleidingen langs de bedrijfscollectie:
Middels foto’s, filmmateriaal, voorwerpen en verhalen ontvouwt zich drie eeuwen bedrijfsgeschiedenis. De bedrijfscollectie bestaat uit vele gereedschappen en machines. Tevens is er een overzicht van de fabricage van diverse soorten munitiehulzen en de innovaties op dit gebied. De Machinefabriek Hembrug stond bekend om haar precisie metaalbewerkingsmachines waaronder draai- en freesbanken. De op het terrein aanwezige bedrijfsschool stond bij het bedrijfsleven hoog aangeschreven. Er is bedrijfskleding, uniformen van de bedrijfsbrandweer en van de bedrijfsbeveiliging (terreinpolitie). Ook wordt aandacht besteed aan de Bedrijfsgeneeskundige Dienst.

De personeelsvereniging van de Artillerie Inrichtingen en Eurometaal was zeer actief. De eigen muziekband en de toneelgroep komen door middel van voorwerpen en foto’s terug in herinnering. In de vitrines is een groot aantal collector items te aanschouwen. Zo ook het speelgoed dat werd vervaardigd binnen de civiele productie. Langs de wanden hangt een fotocollectie. Er zijn veel bedrijfstekeningen, boeken en documenten te zien en in te zien.

vrienden-donateurs

Wist u dat het Hembrugterrein het grootste industriële monumenten cluster in Nederland is ?

Reguliere rondleidingen over het terrein van HEMbrug:
Deze rondleidingen gaan over een deel van het 43 ha grote terrein en richten zich op het bedrijfsverhaal. We lopen langs de monumentale gebouwen en door het afgesloten, geheime “Plofbos”, ook de oude werkplaats in één van de bunkers zal worden bezocht.

Architectuurrondleidingen:
Voor de in architectuur geïnteresseerde bezoeker, met de focus op de verschillende bouwstijlfases en het proces van herbestemming tot cultureel bedrijventerrein, geeft Marjolein de Boer, bestuurslid van het museum en tevens voormalig projectleider van het Rijksvastgoedbedrijf een architectuurrondleiding langs de monumentale gebouwen op het terrein. Door de verschillende bouwperioden op het terrein zijn er vele stijlen aanwezig. Het duurzame transformatieproces van het gehele terrein en haar vervallen gebouwen tot eigentijdse karaktervolle werkruimtes en bedrijfspanden voor creatieve werknemers wordt tijdens deze wandeling toegelicht. Enkel bij voldoende belangstelling, iedere laatste zondag van de maand, op de Landelijke Dag van de Architectuur en mogelijk tijdens andere evenementen.

Kijk voor meer informatie over tijden en data in de agenda of bestel direct uw tickets.

foto-expeditie

Foto-expedities
HEMbrug is een fotogeniek terrein in transitie. De foto-expedities zijn bedoeld voor hobby- en amateurfotografen en vinden onder begeleiding van een gids plaats. In groepsverband worden indien mogelijk één of meer van de 50 monumentale gebouwen zowel op het openbare als afgesloten terreingedeelte zoals de bunkers in het "Plofbos" bezocht om uw eigen fotoreportage maken.

Vraag meer informatie aan via dit contactformulier

OPROEP GIDSEN:

Ben je een enthousiaste verhalenverteller, ben je geïnteresseerd in en trots op HEMbrug en wat daar allemaal gebeurde en wat er nu plaats vindt?

Ter uitbreiding van onze rondleidingen zoeken we mensen, bij voorkeur oud-medewerkers van Artillerie Inrichtingen, Eurometaal, Machinefabriek Hembrug en Defensie, die communicatief vaardig zijn, die geen moeite hebben om voor een groep geïnteresseerde bezoekers te staan, om hen iets te vertellen over de bedrijfsgeschiedenis of de verhalen achter de industriële erfgoedmonumenten en de actuele herontwikkeling op HEMbrug. Maar zeker ook geïnteresseerden in erfgoed, architectuur en gebiedsontwikkeling, zonder de bovengenoemde werkrelatie met het terrein zijn welkom!

Geïnteresseerd om gids te worden? Neem dan contact met ons op.