open monumentendag / werelderfgoed weekend 2017

Het HEMbrugterrein is de gehele dag open voor publiek!

Zaterdag 9 september 2017

Het thema van open monumentendag / werelderfgoed weekend 2017 is Boeren, burgers en buitenlui!

Hembrug Museum
Het museum is op zaterdag 9 september OP VERZOEK geopend voor groepen van min 10 personen voor een exclusieve rondleiding of arrangement. Op aanvraag via de website https://www.hembrugmuseum.nl/bedrijven-groepen-scholen/

kinderactiviteiten-hembrug

HEMLAB het jeugdlaboratorium van de Zaanstreek
PROJECT P, (Plofflesjes). Een workshop met een monumentale inslag, waar kinderen ontdekken wat er voorheen op HEMbrug werd geproduceerd. De jonge laboranten gaan op zoek naar huis-, tuin-, en keukenmaterialen waarmee ze flesjes de lucht in kunnen schieten op het plofveld.

Start workshops 14.00 en 15.30 uur. Duur workshop max 1,5 uur.
Max. 16 kinderen per workshop. Voor kinderen ca. 7-13 jaar.
Online tickets: www.hemlab.nl/monument

ONTDEK zelf HEMbrug
Wandelen over het terrein met een interactieve app of al woordpuzzelend, met kans op een arrangement, langs een prachtige fotoroute!

schot in de roos fotoroute
GRATIS Fotoroute SCHOT IN DE ROOS
HEMbrug in beeld als hart van de Stelling van Amsterdam. Al lopend over het HEMbrugterrein worden we door de fototentoonstelling ‘Schot in de Roos’ geconfronteerd met het verleden van de gebouwen en de bijzondere relatie, van de Artillerie Inrichtingen en het Algemeen Verdedigingspark, van de Stelling van Amsterdam. De fotografen Luuk Kramer, Ge Dubbelman en Nicole Segers fotografeerde HEMbrug en de Stelling van Amsterdam vanuit hun persoonlijke visie. Op het terrein bevinden zich informatiezuilen en bij de horecaondernemers zijn brochures verkrijgbaar van deze bijzondere fotoroute.

GRATIS SPEURTOCHT: Schot in de Roos Speurtocht: wandel langs de route door het volgen van de markeringen op de grond, los de woordpuzzel op, en maak kans op een dagje uit naar een van de forten van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie! https://www.hembrugmuseum.nl/schot-in-de-roos/

GRATIS APP, REMEMBER THE GOOD TIMES / HEMbrug.
SPACE en Pocketguide maakten speciaal voor HEMbrug een interactieve app die op innovatieve wijze de geschiedenis van dit industriële erfgoed zichtbaar, hoorbaar en inleefbaar maakt, met film- en audiofragmenten, foto’s en interviews met oud-medewerkers. Deze app is tijdens Open Monumentendag/Werelderfgoedweekend beschikbaar. http://pocketguideapp.com/en/hembrug

HEMbrug Horeca, voor boeren, burgers en buitenlui!
Yada Yada Food market in de voormalige grote Hulzenperserij ‘Kathedraal, ’gemeentelijk monument, 1917 http://www.yadayadamarket.nl/
Lab44, in het voormalige Chemisch laboratorium Provinciaals monument 1918
https://www.lab-44.nl/


kar

Boeren, burgers en buitenlui!

HEMbrug was tussen 1897 en 2003 het kloppend hart van de Stelling van Amsterdam en de Nederlandse militaire industrie. De 125 industriële gebouwen, waarvan 50 met een monumentale status, die het terrein vormen, staan verspreid in een mysterieuze en bosrijke omgeving. Op het terrein was voorheen een munitie - en wapenfabriek gevestigd, die ook vanuit de tweede wereldoorlog een grote civiele productie ontwikkelde.

Werken - voor en met Boeren, burgers en buitenlui!
De Stelling van Amsterdam, met in het hart de munitie- en wapenfabriek van het Staatsbedrijf der Artillerie Inrichtingen op het HEMbrugterrein. De fabriek wordt voor de eerste wereldoorlog tussen 1880 en 1914 gebouwd binnen deze stelling, bestaande uit een ring van 42 forten ter verdediging van de burgers in de stad Amsterdam. De Artillerie Inrichtingen levert ook later nog wapens en munitie aan het Nederlandse leger ten behoeve van de algemene landsverdediging en na de tweede wereldoorlog ook ter verdediging van het Europese continent vastgelegd binnen de NATO-verdragen.
Na de Duitse inval in Nederland in 1940, het begin van de tweede wereldoorlog, legt de Artillerie Inrichtingen zich toe op civiele producten, om te voorkomen dat het bedrijf wordt ingeschakeld bij de productie van oorlogsmaterieel voor de Duitse bezettingsmacht. Er is een markt voor landbouwmachines. De ontginning van de Noordoostpolder en de IJ-polders gaat namelijk gewoon door. Naast landbouwwagens worden voor de boeren ook zaaimachines, kunstmeststrooiers, wiedmachines, aardappelsorteermachines en hooiharken in productie genomen. De civiele productie die ontstaat wordt ook wel de ‘vredesproductie’ genoemd. De civiele productie van de Artillerie Inrichtingen gaat ook na de oorlog door.
In de jaren 50 specialiseert de machinefabriek zich in precisiedraaibanken en metaalbewerking machines. De Hembrugdraaibank wordt een begrip in de metaalindustrie. In 1973, wordt de Artillerie Inrichtingen gesplitst in twee zelfstandige bedrijven: Eurometaal NV en NV Gereedschapswerktuigenindustrie ‘Hembrug’. De Gereedschapswerktuigenindustrie Hembrug ontwikkelt ultraprecisie metaalbewerking machines. Eurometaal N.V. vervaardigd naast Munitie, hoogwaardige sloten voor het bedrijf  Multi-Lock , onderdelen voor melkrobots. Ook voegt het bedrijf Intergas(HR Ketels) toe aan de holding en vervaardigd hiervoor warmtewisselaars , verder worden voor de civiele markt o.a  airbags, reclame-lichtbakken, surfplanken, zonnepanelen, auto en heftruckonderdelen vervaardigd. Voor Rijksmunt maakt men o.a. rondellen waarvan deze o.a. guldens, euro's en andere munten kon slaan. In 1983 volgt de privatisering van de Gereedschapwerktuigenindustrie ‘Hembrug’ NV en wordt deze verkocht aan Figee in Haarlem waardoor de fabriek  verhuist naar Haarlem. Na de verhuizing van Figee  in 2000 komt  de machinefabriek in andere handen  en vervaardigd tot op de dag van vandaag als ‘Hembrug Machine Tools’ met succes nog steeds zeer hoogwaardige machines.

Reageren kan niet.