Open Monumenten Weekend 10 en 11 september 2016

Tijdens Open Monumentendag / Werelderfgoedweekend is HEMbrug geopend voor publiek, inclusief het niet openbaar toegankelijke deel van het terrein en een deel van de monumentale gebouwen. Er is een wandelroute uitgezet, zodat de bezoekers op eigen gelegenheid rond kunnen lopen om kennis te maken met de nieuwe gebruikers van het terrein.

Open Monumenten Weekend: thema ‘Iconen en Symbolen’

Op 10 en 11 september van 11.00-17.00 uur

Hembrug

Het Hembrugmuseum: organiseert terreinrondleidingen en rondleidingen langs de bedrijfscollectie. Hier kan het publiek de geschiedenis van het terrein ontdekken. Op het HEMbrug was voorheen een munitiefabriek gevestigd. HEMbrug was tussen 1897 en 2003 het kloppend hart van de Stelling van Amsterdam en de Nederlandse militaire industrie. De 125 industriële gebouwen die het terrein vormen, staan verspreid in een mysterieuze en bosrijke omgeving.

GRATIS RONDLEIDINGEN
De financiële ondersteuning van de Gemeente ZNSTD maakt het mogelijk de bezoekers van Open Monumentendag/Werelderfgoedweekend een gratis rondleiding langs de bedrijfscollectie en een terreinrondleiding langs en door verschillende monumentale gebouwen en het afgesloten explosievenbos aan te bieden.

Er wordt een combinatieverhaal verteld over de historie van de gebouwen, de architectuur, de bedrijfsgeschiedenis en de toekomstige bestemming van het terrein. De rondleiding duurt 1,5 uur max. Wilt u garantie hebben dat u mee kunt op de wandeling meldt u zich dan aan door het bestellen van een gratis ticket want vol= vol.

Start gratis rondleidingen:
Tijden: 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur

Zaanstad
Maximaal aantal personen 25 per rondleiding
Helaas zijn de terreinrondleidingen niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.
Het meenemen van kinderen in buggy’s en meewandelen met rollators wordt afgeraden. Jonge kinderen kunnen mee in een rugdrager.

GRATIS MUSEUMBEZOEK
Het Hembrugmuseum is geopend van 11.00- 17.00 uur en de toegang op het Open Monumentendag/Werelderfgoedweekend is gratis. De museumgidsen geven rondleidingen langs de collectie.

GRATIS WORKSHOP BAMBOESTIEK
Op 10 en 11 september tussen 13.00-17.00 uur onder professionele begeleiding aan een levensechte brug bouwen met bamboestokken en elastiek! Voor iedereen vanaf 7 jaar. Meedoen is op basis van inloop. 
Locatie: buiten op het terrein bij het Hembrugmuseum.

GRATIS HEMBRUG TERUG NAAR DE TEKENTAFELS
Het Proefjesproject komt op 11 september tijdens het Wereld Erfgoed Weekend naar het Hembrugmuseum met HEMbrug terug naar de tekentafels:

Tijdens de workshop gaan de kinderen 125 jaar terug in de tijd. Een tijd zonder computers, printers en kopieerapparaten. Bouwkundig ingenieurs ontwierpen toen de nieuwe, tweede Hembrug, de grootste draaibrug van Europa!

In de workshop leren de kinderen over de constructie van de Hembrug. De kinderen experimenteren met brugmodellen, ze maken een bouwtekening in potlood en in inkt en tenslotte maken ze via cyanotopie er een echte blauwdruk (kopie) van. De kinderen volgen een circuit door het Fotolab en Ontwerplab lang 9 stations. Iedere 20 minuten start een nieuwe groep van max. 6 kinderen tussen 7 en 12 jaar! Meedoen op basis van inloop. Het circuit wordt in 60-90 minuten afgerond.

Datum: 11 september
Start: 13.00 uur
Eindtijd: 17.00 uur.
Locatie: Jeugdlab van het Hembrugmuseum

Thema ‘Iconen en Symbolen’
Naast dat de monumentale panden op het HEMbrug allen afzonderlijk iconen zijn, door hun bijzondere bouwstijlen en de specifieke eigen historische verhalen die ze met zich meedragen naar de toekomst toe, neemt op het Open Monumentendag en Wereldederfgoedweekend 2016 de voormalige HemBRUG een centrale plek als icoon in voor het gehele terrein.

Deze brug was een spoorbrug over het Noordzeekanaal en lag in de Zaanlijn, tussen Amsterdam en Zaandam. De laatste brug werd gebouwd tussen 1903 en 1907. Een lange aanloop op een dijk was nodig om het hoogteverschil met een niet te grote helling te overwinnen. De nieuwe draaibrug werd ontworpen door ingenieur J.W. Th. van Schaik. De doorvaarthoogte in gesloten stand was 11 meter, de doorvaartbreedte 55 meter. Het beweegbare deel van de brug was 127,9 meter lang en de twee vaste delen elk 68,2 meter. De brug kon in 2 minuten volledig worden geopend en koste bijna 3 miljoen gulden. Een deel van de draaischijf van de Hembrug is bewaard gebleven en ligt op het terrein.

HemBRUG: in het Hembrugmuseum en bij het deel van de draaischijf van de voormalige HemBRUG op het terrein, wordt aandacht gegeven aan de geschiedenis van de HemBRUG. Foto’s, bouwtekeningen en films worden vertoond en verhalen verteld.

Voorwaarden

Rondleidingen

Door veranderde omstandigheden op het terrein, zoals sloop en graafwerkzaamheden, is het mogelijk dat er wandelingen moeten worden afgelast of worden verplaatst naar een andere datum.

Bij te weinig aanmeldingen voor de architectuurrondleiding gaat deze rondleiding niet door en krijgt u uw geld teruggestort.

Afhankelijk van het weer is het raadzaam om kleding te dragen die vuil/nat mag worden. Ook wandelschoenen of laarzen zijn dan geen overbodige luxe.

Kinderen onder de 12 jaar uitsluitend onder begeleiding van een volwassene i.v.m. terrein omstandigheden.

Tot onze spijt is het terrein nog niet geschikt voor rolstoelen en voor mensen die slecht ter been zijn.

Reageren kan niet.