NATUURlijk HEMbrug

Het Hembrugmuseum en de diverse forten van de Stelling presenteren op 11 en 12 juni 2016 het weekend van de "NATUURlijk forten".

De Stelling heeft jarenlang een anoniem bestaan geleid waardoor flora en fauna volop de ruimte kreeg om zich te ontwikkelen. Op die manier heeft zich een groene gordel om onze hoofdstad gevormd. Op dit weekend staat de natuur van deze groene gordel centraal

Het Hembrugmuseum organiseert op zaterdag 11 juni, naast de reguliere terreinrondleidingen en de rondleidingen langs de bedrijfscollectie met het accent op de bedrijfsgeschiedenis van de voormalige wapen - en munitiefabriek, activiteiten voor volwassenen en kinderen met de focus op de natuur van HEMbrug.

natuur-hembrug
12.00 tot 13.00 uur Veldcollege Bestuiving: ‘over de bloemen en de bijtjes' voor kinderen van 8 t/m 12 jaar gidsen van de Hortus Botanicus Amsterdam/IVN gaan gewapend met een loep met de kinderen erop uit. Het Hembrugterrein op langs de monumenten en naar het ‘Schokbos’ Op zoek naar de hommels, bijen en bloemen om te leren wat bestuiving is. En hoe het ook rondom het industrieel erfgoed en in het bos allemaal tot groeien en bloeien kwam. De kinderen mogen hun eigen loep van thuis meenemen of die van het museum gebruiken.

14.00 tot 16.00 uur Veldcollege door bioloog Rolf Roos voor volwassenen. Hoogtepunt van dit natuurweekend is het bijzonder veldcollege van Rolf Roos. Rolf Roos is publicist en documentairemaker op het gebied van ecologie en natuurbescherming. Hij is tevens de uitgever van het met de Jan Wolkers Prijs bekroonde boek “Niet zonder elkaar-bloemen en insecten”. Rolf geeft een veldcollege tijdens een natuurwandeling over het terrein, door het om explosies op te vangen aangeplante ‘Schokbos ’en het explosievenbos, waar het testen van de munitie plaatsvond. Het bos staat op kleigrond afkomstig van het graven van het Noordzeekanaal (1865-1876) en vormt daardoor inmiddels een voor Nederland zeldzame, natuurlijke biotoop. Door jarenlange van onbruik, kreeg de natuur op het terrein de overhand en wisten bijzondere natuurwaarden zich te vestigen.

Bioloogzaadbommen maken

13.00 tot 16.00 uur Workshop Guerrilla Gardening zaterdag 11 juni van voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar! In het museum zaadbommen maken. Zaadbommen zijn onmisbaar in het arsenaal van de guerrilla gardener. Dankzij deze bommen kun je de monotonie in een gebied of stad doorbreken met het paars, wit, blauw, geel, en rood van fleurige veldbloemen. De zaadbommen die gemaakt zijn mogen mee naar huis genomen worden en al geprepareerde zaadbommen worden onder begeleiding in het explosievenbos uitgetest.

13.00 tot 17.00 uur NATUURlijk Schminken voor de allerkleinsten vanaf 4 jaar. Grimeur Rob Boonders schminkt kinderen geïnspireerd op verschillende vlindersoorten zoals de Parelmoervlinder. Deze kleine vlinder is gespot op het Hembrugterrein.

Prijzen programma NATUURlijk HEMbrug:
12.00 uur Veldcollege Bestuiving: 'over de bloemen en de bijtjes' voor kinderen van 8 t/m 12 jaar € 4, - p.p.
14.00 uur Veldcollege Rolf Roos € 6, - p.p. voor volwassenen’

Gratis programma NATUURlijk HEMbrug
13.00 tot 16.00 uur Workshop Guerrilla Gardening zaterdag 11 juni van voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar!
13.00 tot 17.00 uur NATUURlijk Schminken voor de allerkleinsten vanaf 4 jaar

Entreeprijzen Hembrugmuseum
Terreinwandeling en Hembrugmuseum € 10, - p.p.
Museum € 4, - p.p. aan de kassa
Kinderen tot 12 jaar mits onder begeleiding gratis.
Start wandeling 13.00 uur.
stelling-van-amsterdam

Voorwaarden

Rondleidingen

Door veranderde omstandigheden op het terrein, zoals sloop en graafwerkzaamheden, is het mogelijk dat er wandelingen moeten worden afgelast of worden verplaatst naar een andere datum.

Bij te weinig aanmeldingen voor de architectuurrondleiding of de foto-expeditie gaan deze rondleidingen niet door en krijgt u uw geld teruggestort.

Afhankelijk van het weer is het raadzaam om kleding te dragen die vuil/nat mag worden. Ook wandelschoenen of laarzen zijn dan geen overbodige luxe.

Kinderen onder de 12 jaar uitsluitend onder begeleiding van een volwassene i.v.m. terrein omstandigheden.

Tot onze spijt is het terrein nog niet geschikt voor rolstoelen en voor mensen die slecht ter been zijn.

Reageren kan niet.