NATUURlijk HEMbrug

Zondag 28 mei zijn het Hembrug Museum en het leukste jeugdlaboratorium van de Zaanstreek, het HEMLAB, voor bezoekers geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Beiden zijn gevestigd op de Hemkade 7 in Zaandam. U kunt op deze dag deelnemen aan diverse activiteiten met de focus op de natuur en het terrein van HEMbrug. De Urbex foto-expeditie, de architectuurrondleiding en rondleidingen met het accent op de bedrijfsgeschiedenis van de voormalige wapen- en munitiefabriek op HEMbrug. Daarnaast is er een natuurwandeling HEMbrugbos onder begeleiding van Ron van ’t Veer, ecoloog en specialist in natuurbeheer. In samenwerking met het HEMLAB organiseert het Hembrug Museum de workshop "Uilenballen pluis ze uit" voor kinderen van 7 tot en met 13 jaar.

Van 10.00 tot 12.00 uur Urbex foto-expeditie
HEMbrug is een fotogeniek terrein in transitie. De gidsen van het Hembrug Museum nemen u mee om uw eigen fotoreportage te maken in een of meer van de monumentale gebouwen en over het terrein.

Natuurwandeling Hembrug 
hembrug-bos

Van 11.00-12.30 uur Natuurwandeling HEMbrugbos in het oudste bos van de Zaanse regio met Ron van ’t Veer, ecoloog en specialist in natuurbeheer.

Ron van ’t Veer, hoofdredacteur en schrijver van de Natuuratlas Zaanstad (2012) neemt geïnteresseerden in de natuur en specifiek in het HEMbrugbos mee op een wandeling door het afgesloten terreingebied. Wist u dat dit het oudste bos is van de Zaanse regio? Ron laat de deelnemers door de bomen het bos zien en beleven. In het kader van de herbestemming van het HEMbrugterrein is het behoud van het bos een veel besproken onderwerp. Ron van ’t Veer geeft antwoorden op vragen, geeft inzicht in traditionele of innovatieve benaderingen en inzicht op visieontwikkeling ten aanzien van het HEMbrug bosgebied.

Het HEMbrugbos staat op zeekleigrond. Deze kleigrond is afkomstig van het graven van het Noordzeekanaal (1865-1876) en vormt daardoor inmiddels een voor Nederland zeldzame, natuurlijke biotoop. Doordat het terrein  jarenlang niet werd gebruikt, kreeg de natuur de overhand en wisten bijzondere natuurwaarden zich te vestigen. Een bosflora en fauna vormden zich op dit ernstige vervuilde fabrieksterrein, met tongvarens, wespenorchis, helmbloemen, de kleine salamander en de bruine kikker. De buizerd en de reiger broeden in de bomen. De haas en de vos bewonen het bosgebied en de uil en de vleermuizen vliegen en wonen in en rond de monumentale gebouwen. Maar hoe lang nog?!

uilenballen uitpluizen HEMlab
Natuurlijk Hembrug

Vanaf 11.00 uur Workshop HEMLAB, Uilenballen pluis ze uit! Voor kinderen van 7 tot en met 13 jaar.

Ontdek zelf welke prooidieren op het menu van de HEMLAB-kerkuilen staan! Veel verschillende vogelsoorten broeden of jagen op HEMbrug! Zo ook de kerkuil. Deze jaagt vooral 's nachts op muizen, kikkers en kleine vogels. Dit doet hij ook in het tuintje bij het HEMLAB! De kerkuil kan de botten en veren van deze prooien niet verteren, hij spuugt deze uit als een soort balletje.

Vanaf 11.00 uur museum open
Laatste Kans! De ‘museumschatten’ worden opgeborgen! Dit seizoen is het de laatste kans om de museumcollectie, de bedrijfscollectie van de voormalige wapen- en munitiefabriek op HEMbrug, in zijn volle glorie te bezichtigen! Aan het eind van het seizoen worden enkel de pronkstukken in de nieuwe tentoonstelling opgesteld en verhuist het museum naar een andere locatie op HEMbrug.

collectie1-150x150 collectie2-150x150 collectie4-150x150

Rondleidingen over het terrein start 12.00, 13.00 en 15.00
De rondleidingen om 13.00 en 15.00 uur gaan over een deel van het 43 ha terrein en richten zich op het bedrijfsverhaal. Ook vind er bij voldoende belangstelling (minimaal 5 personen) een architectuurrondleiding om 12.00 uur plaats. De architectuurrondleiding richt zich op de geschiedenis en herbestemming van het terrein en de gebouwen.

Wilt u deelnemen aan één van deze rondleidingen en verzekerd zijn van een plaats dan wordt u geadviseerd tijdig te reserveren.

U kunt uw tickets voor de rondleidingen en aanvullende activiteiten online bestellen. Natuurlijk kunt u ook aan de kassa tickets kopen. Meer informatie over de rondleidingen vind u bij: rondleidingen

 

Voorwaarden

Rondleidingen

Door veranderde omstandigheden op het terrein, zoals sloop en graafwerkzaamheden, is het mogelijk dat er wandelingen moeten worden afgelast of worden verplaatst naar een andere datum.

Bij te weinig aanmeldingen voor de architectuurrondleiding gaat deze rondleiding niet door en krijgt u uw geld teruggestort.

Afhankelijk van het weer is het raadzaam om kleding te dragen die vuil/nat mag worden. Ook wandelschoenen of laarzen zijn dan geen overbodige luxe.

Kinderen onder de 12 jaar uitsluitend onder begeleiding van een volwassene i.v.m. terrein omstandigheden.

Tot onze spijt is het terrein nog niet geschikt voor rolstoelen en voor mensen die slecht ter been zijn.

Reageren kan niet.