Lezersactie Noord-Hollands Dagblad

Foto-expeditie op het Hembrugterrein

Fortentocht door de Jarige stelling

De Stelling van Amsterdam is 20 jarig geleden uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed.
Die verjaardag wordt gevierd door de provincie Noord-Holland en de Stelling van Amsterdam. Het Noord-Hollands dagblad, met lokale edities als het Dagblad voor de Zaanstreek, viert deze verjaardag mee en wil haar lezers daar ook bij betrekken.

Gedurende twee weken in juli vinden op en rond de Stelling evenementen en wandelingen plaats, met bijzondere gasten die delen van de route meewandelen. Basis is ‘Het lange afstand wandel- en streekpad -9’ dat in zeven etappes, de totale lengte van 135 km van de Stelling beslaat.

Naast de 36 forten is ook het Hembrugterrein in deze route opgenomen als wapen- en munitiefabriek, oorspronkelijk bedacht als leverancier voor de forten in tijden van oorlog. De verdedigingsfunctie voor de stad Amsterdam, heeft de Stelling nooit hoeven uitoefenen door de uitvinding van het vliegtuig. Maar wapens en munitie en veel andere producten werden er wel gemaakt op het Hembrugterrein. Wat er gemaakt werd was staatgeheim. Onbevoegden mochten het terrein niet betreden.

Tot in 2003 de fabriekspoorten definitief werden gesloten. Doordat het terrein niet direct een nieuwe bestemming kreeg, trad het verval in van de markante, vaak monumentale panden en kon het groen van het voormalige plofbos en omgeving zijn gang gaan. Sinds enkele jaren is er weer volop bedrijvigheid op het terrein. Het wordt herontwikkeld tot creatief bedrijven- en kleinschalige evenementen- terrein. Te midden daar van stond en staat het Hembrugmuseum als hoeder en verhalenverteller van het terrein.

Foto-expeditie 20 juli

Op woensdag 20 juli kunnen lezers van het Noord-Hollands Dagblad gratis deelnemen aan een foto-expeditie onder leiding van Gé Dubbelman. Gé kent het terrein op zijn duimpje en neemt maximaal vijftien lezers mee op over het Hembrugterrein in Zaandam.

Ze bezoeken onder meer het Sectorpark Zaandam, de monumentale gebouwen en schuilplaatsen in het Plofbos. Ge Dubbelman geeft fototips. Hij legde sinds 2003 in duizenden foto’s de leegstand en het verval vast van de voormalige munitie- en wapenfabriek.

Deelname aan deze expeditie, die normaal 25 euro kost, is gratis.
Informatie volgt 16 juli in het Noord Hollands Dagblad.

Evenementen Rond de Stelling

‘Het lange afstand wandel- en streekpad -9’, is in boekvorm is uitgegeven en wordt nu tijdelijk met korting aangeboden door het Noord-Hollands Dagblad

Reageren kan niet.