Levende Forten

Levende Forten from Hembrugmuseum on Vimeo.

Liefde bedreigd

Liefde bedreigd is het verhaal van twee verliefde mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maarten van Tent, werknemer van de Artillerie Inrichtingen gevestigd op Hembrug in Zaandam en Tinie Buter, dochter van de fortwachter van Fort benoorden Purmerend.
Door het schrijven van briefkaarten en brieven houden Maarten en Tinie contact en informeren zij elkaar over de dagelijkse zaken in een tijd van oorlog. Maarten blijkt een redelijk begenadigd schrijver en geeft op deze manier veel relevante informatie aan zijn achterban door. Het toevertrouwen van zijn belevenissen aan het papier is van historische waarde.
Veel brieven en kaarten zijn gespaard en bewaard gebleven en geven een beeld van hoe Maarten en Tinie de oorlog hebben ondergaan. In totaal zijn 307 brieven en kaarten opgeborgen gebleven in een kastje op de zolder van hun huis in Zaandam. De meesten zijn voorzien van de originele enveloppen met datumstempel en adressen erop. Helaas zijn ongeveer 70 brieven, voornamelijk die van Tinie, verloren gegaan. Deels tijdens bombardementen.
Door de nabestaanden Susanna, Marianna van Tent, dochter van Maarten van Tent en Tinie Buter en haar echtgenoot Piet Wilms zijn de belangrijkste feiten verwoord en samengebracht in de boeken "Liefde Bedreigd" en “De Vergeten Fortwachter”. Deze boeken zijn opgenomen in de bibliotheek van het Hembrug Museum in Zaandam.

Dit verhaal is uitgebreider weergegeven in de uitgave
"Liefde Bedreigd"
ISBN: 978-90-824057-0-5
NUR: 402
©2016 Piet Wilms en Susanna Marianna van Tent

fort benoorden purmerend

Locatie van de verhalenpanelen van ‘De Vergeten Fortwachter’ met de brieven van Tinie Buter op Fort Benoorden Purmerend (naast het fortwachtershuis).

HEMbrug

Locatie van de verhalenpanelen van ‘Liefde Bedreigd’ met de brieven van Maarten van Tent op HEMbrug, middenweg 44 (t.o. LAB 44)

De corresponderende verhalenpanelen van Maarten van Tent en Tinie Buter staan op de locaties HEMbrug en Fort Benoorden Purmerend. Bent u geïnteresseerd in het antwoord van Tinie op de brieven van Maarten volg dan de fietsroute van HEMbrug naar Fort Benoorden Purmerend.

Hier vindt u de route die Maarten en Tinie aflegden om elkaar te bezoeken:
fietsroute

Reageren kan niet.