Favoriet

Optiekgebouw optiekebouw-koepel

favoriete gebouw van Peter de Vries

Optiek gebouw (217)

Bouwjaar: 1916-1921. Gerenoveerd in 2012. Monument status: Rijksmonument

Optiekgebouw: Voormalig fabricage- en test gebouw voor optische instrumenten zoals kijkers, richtmiddelen etc. Bovenin was een wapenmuseum. Later werd het gebouw gebruikt als draai- en frezerij voor de machinefabriek Hembrug.

De toren diende als uitzichtpunt voor de Burgerluchtwacht op de toren staat een Air Raid Shelter van waaruit 2 personen het luchtruim konden afzoeken naar vijandelijke vliegtuigen/personen. Deze koepel is erg zeldzaam en er is weinig over bekend.

Optiekgebouw-wachtkamer optiekgebouw-tandarts

Onder het gebouw in de voormalige schuilkelder die later gebruikt werd door de technische dienst en nog later door de Geneeskundige Dienst (het bedrijf had een eigen tandarts en arts zodat personeel niet onder werktijd weg hoefde voor doktersafspraken en er bij noodgevallen snel hulp verleend kon worden).

Het gebouw is in 2013 in gebruik genomen door Dirk vander Kooij. Een ontwerper die zelf een 3D printer heeft gebouwd en daarmee meubelstukken print zoals stoelen, tafels, lampen en accessoires. Achterin het gebouw zit (afgeschermd) zijn werkplaats, aan de voorkant zit de winkel/showroom en boven zijn kantoorruimtes.

meetgereedschap laatste werkplaats, AGW.2 foto 2014.

Dan Christiani over zijn favoriete collectiestukken

door Dan Christiani werkzaam van 1948 tot 1983. bij AI / Hembrug te Zaandam, aansluitend van 1983 tot 1991 bij Hembrug te Haarlem.

Ieder keer als ik een rondgang maak door het Hembrug Museum, wordt mijn aandacht getrokken naar de diverse meetgereedschappen, welke bij de Artillerie-Inrichtingen in eigen beheer werden aangemaakt.

Voor de aanmaak van militaire producten, zoals het bekende AR10 geweer, maar ook voor hulzen en granaten werden bijpassende meetgereedschappen ontworpen en in de afdeling GA, (Gereedschap Afdeling) werden deze met zeer grote nauwkeurigheid vervaardigd.

In de afdeling CM, (Centrale Meetkamer) werden de aangemaakte meetgereedschappen geheel nagemeten en na goedkeuring vrijgegeven voor gebruik. Hetzelfde was natuurlijk ook van toepassing voor de onderdelen van de Gereedschapwerktuigen, zoals draaibanken boormachines en slijpmachines.

U kunt zich voorstellen dat in het speciale gereedschapmagazijn, enkele honderden stuks meetgereedschap lagen opgeslagen.

Tijdens de bewerking van onderdelen / producten, moesten de vakmannen achter de machine veelvuldig gebruik maken van deze meetgereedschappen om een nauwkeurig product te vervaardigen. Vervolgens werd na ieder gebruik van meetgereedschap dit ingenomen om in de afdeling CM gekalibreerd te worden.

Mede door gebruik te maken van hoogwaardige meetmiddelen, waren AI / Eurometaal en Hembrug in staat om producten van hoge kwaliteit af te leveren.

 Centrale Meetkamer, foto 1974

Centrale Meetkamer, foto 1974

stansmachinesjabloneermachine

Anneke van der Wijk over haar favoriete collectiestuk

Mijn favoriete collectiestuk uit het museum is de "Ideal no1”. Het is een ponsmachine in gietijzer, voorzien van een dunne gouden striping op de achterzijde. Het serie nr. 5619 is duidelijk zichtbaar aan de voorzijde. Hoe de machine ooit bij de Artillerie Inrichtingen terecht is gekomen blijft tot op heden onbekend. Wat we wel weten is dat hij gemaakt is in de periode 1911 - 1914. Het 100 jaar oude letter-stansapparaat werkt nog steeds! Deze machine stanst letters van een bijzonder type. Door aan het wiel te draaien kun je de verschillende letters instellen. Met deze machine werden in de fabriek sjablonen gemaakt.

Tijdens het Open Monumentenweekend heb ik met dit apparaat sjablonen en placemats voor onze bezoekers gemaakt. Als je goed om je heen kijkt tijdens de rondleiding of in het museum zul je dit lettertype op verschillende plekken tegenkomen.