Enorme kogel

Enorme kogel

In de 70er jaren kwam de heer Zitman uit Purmerend bij een kameraad die in een boerderij in Assendelft woonde. Bij het toegangshek van de boerderij lagen 2 enorme ijzeren kanonskogels. Desgevraagd vertelde zijn kameraad dat hij nog drie van die kogels had en dat de heer Zitman er wel eentje mocht hebben. Hij vertelde verder dat de vijf kogels ooit in Assendelft gevonden waren. Met vereende krachten werd de loodzware kogel in de auto geladen en ging op reis naar Purmerend waar hij een nieuwe bestemming kreeg in de tuin. Nu na zo’n veertig jaar besloot mevr. Zitman dat hij daar wel lang genoeg gelegen had en na een bezoek aan het Hembrugmuseum besloten zij dat hij maar aan het museum moest worden geschonken. En zo kon het gebeuren dat Peter en Peter vanmiddag naar Purmerend gingen om het enorme en loodzware exemplaar in ontvangst namen.

De kogel (vermoedelijk uit een Coehornmortier) heeft nu een plaatsje in het museum. Voor wie niet kan wachten om hem te zien hierbij alvast wat plaatjes van het enorme ding.

 

Hoe de kogels ooit in de Assendelverbodem terecht zijn gekomen is vooralsnog een raadsel. Misschien iets met de Spaanse of Franse bezetters te maken? Wie het weet mag het zeggen.

Reageren kan niet.