Oral history-interviews door studenten van de UVA

Verhalen vertellen, authentieke verhalen verzamelen en vastleggen en delen met het publiek, in ons geval van oud-medewerkers, is een van de kerntaken van het Hembrug Museum.

De objecten, gebouwen, foto’s, het terrein en de maatschappelijke ontwikkelingen krijgen door de menselijke verhalen erachter meer waarde.

Zeker voor een ‘mensenmuseum’ als het Hembrug Museum is die context van groot belang.

Een aantal jaar geleden is door Conny Scholtes vanuit de Vereniging Zaans Erfgoed een ambitieus oral history opgezet. Doch door omstandigheden is dat niet afgerond. Oud-werknemers van Eurometaal, Artillerie Inrichtingen en Machinefabriek Hembrug BV werden geïnterviewd over hun arbeidsverleden. Totaal zijn inmiddels ruim 40 interviews opgenomen en getranscribeerd (= letterlijk uitgetypt)!

Recentelijk werd dit oral historyproject in het kader van een masterstudie van studenten van de Universiteit van Amsterdam (UVA) op kleine schaal nieuw leven ingeblazen.

Karen Tessel, hoofd presentatie en educatie bij het Zaans Museum, had contact met haar oud-universitair docent Publieksgeschiedenis. Hij wilde zijn studenten laten kennis maken met het fenomeen oral history. Het Zaans Museum is van plan de komende jaren heel veel verhalen van Zaankanters verzamelen, te beginnen met die van ‘oud-Hembruggers’. Dat werd 1+1=3!

Het Hembrug Museum leverde daarvoor een lijst aan van oud-werknemers. In groepjes van drie studenten werden uiteindelijk 7 oud-werknemers geïnterviewd, waarvan een Italiaans echtpaar die allebei op Hembrug hebben gewerkt!

Van beide kanten was het smullen. De studenten van de kleurrijke verhalen van de oud-Hembruggers, die soms niet van ophouden wisten en de oud-Hembruggers konden op hun beurt verhalen delen met een jongere generatie.

Hopelijk smaakt dit project naar meer, want we hebben nog een hele lijst van oud-werknemers waarvan we graag hun verhaal vastleggen,  liefst ook op beeld.