Nacht van Industriecultuur en Dag van de Architectuur

PERSBERICHT
Het Hembrugmuseum presenteert een architectuurworkshop voor jongeren, en architectuurrondleidingen langs de monumentale gebouwen op het Hembrugterrein tijdens de landelijke Dag van de Architectuur en de Nacht van Zaanse Industriecultuur zaterdag 20 en zondag 21 juni 2015 vanaf 11.00 uur op het Hembrugterrein in Zaandam.

Tijdens de architectuurworkshop voor jongeren van 7 t/m 12 jaar op zondag 21 juni van 14.00-16.00 uur gaan de architecten van Operatie Periscoop aan de slag met het thema LEVEN OP HET WATER in het kader van het jaarthema Nieuw Nederland. Hoe kan je wonen op het water, wat voor constructies, materialen en bouwstijlen gebruik je dan? Wat zou je op het water anders doen dan op het land? Wat zijn de gevaren? Maquettes ontwerpen en bouwen en samenvoegen tot een ‘waterdorp’ dat na afloop op het Hembrugterrein wordt geëxposeerd. Door de verschillende bouwperioden kent het Hembrugterrein vele bouwstijlen. Een aantal bouwstijlen wordt bekeken en gebruikt als bron van inspiratie.

Nieuw in het aanbod van het Hembrugmuseum zijn, naast de reguliere museum- en terreinrondleidingen, de architectuurrondleidingen langs de monumentale gebouwen.

Op zaterdag 20 en zondag 21 juni, wandelingen passend bij de Dag van de Architectuur. Het duurzame transformatieproces van het gehele terrein en haar vervallen gebouwen tot eigentijdse karaktervolle werkruimtes en bedrijfspanden voor creatieve werknemers wordt tijdens deze wandelingen eveneens toegelicht.

Nacht van de Industriecultuur 2015 op zaterdag 21 juni aanvang 13.00 uur

Op het Hembrugterrein zijn tijdens de Nacht van de Industriecultuur onder meer Zaanse verhalenvertellers als Hans Kuyper aanwezig. Actuele informatie over deze Nacht / kaartverkoop enz. leest u op de site van het Festival Industrie Cultuur.

Op zondag 30 Augustus 2015 wordt een verscheidenheid aan bedrijfsverhalen en andere belevenissen op - en rondom het Hembrugterrein verteld op een verhalenboot die aanmeert langs Havenstraat ter hoogte van huisnummer 140 met daarop een bijzondere verhalenbank. Oud-medewerkers, familieleden en omwonende van het Hembrugterrein nemen plaats op deze bank als vertellers.
Het Hembrugterrein draagt de rijke geschiedenis van het 324 jaar oude wapen- en munitiebedrijf met zich mee en voor sommige werknemers was het ten strengste verboden informatie over het bedrijf of hun werkzaamheden te verspreiden. Voor de buitenwereld was het terrein daardoor vooral ondoorgrondelijk en geheim. Des interessanter is het om deze verhalen nu eindelijk ‘live’ te mogen horen.

OPROEP!

Hierbij een oproep aan alle oud-werknemers van het Hembrugterrein, buurtbewoners van de Havenstraat, Vissershop en de Hemkade, kinderen met jeugdavonturen op of rondom het terrein en mensen met sterke verhalen van hun opa’s of vaders, deze met het publiek te komen delen. U kunt zich hier >>Aanmelden! t.a.v. Lean van ’t Hooft

Informatie plaats en aanvangstijd klik hier >> Meer informatie

Entreeprijzen Hembrugmuseum:

Museumbezoek + rondleiding (bedrijfsgeschiedenis of architectuurrondleiding): € 9,00 p.p. Museumbezoek: € 3, - p.p. Kinderen tot 12 jaar mits onder begeleiding gratis

Gratis programma Hembrugterrein zaterdag 20 juni:

• Buitenbioscoop: aanvang 22.00 uur

Gratis programma Hembrugterrein zondag 21 juni:

• Architectuur Workshop Operatie Periscoop (lft. 7 t/m 12 jaar), aanvang 14.00 -16.00 uur